Francie Paříž

Francouzská vína



Francouzské vínoFrancouzi ročně vyrobí zhruba 50 až 60 milionů hektolitrů vína, což je zhruba 7-8 bilionů lahví. Nejen že francouzská vína mají jednu z nejdelších tradicí, ale Francie si hrdě drží i svojí pozici největšího producenta vín na světě, akorát v roce 2008 jím byla Itálie.

Původy francouzského vína pochází ze 6. století př.n.l., ikdyž francouzské regiony začaly vyrábět víno až za Římanů. Za středověku byla většina vinic udržována mnichy, kteří zároveň i za těchto bouřlivých časů zachovali návod na výrobu vína. Ve dvacátém století hrozila francouzským značkám jako Chamagne nebo Bordeaux konkurence, proto byl v roce 1935 založen sysém apelací Appelation d’Origine Controlée (AOC).

Systém AOC byl ale vytvořen nejen kvůli tomu, aby chránil francouzské víno před konkurencí, ale také kvůli garanci kvality francouzského vína, jelikož toto označení dostanou jen vína z vinic dodržujících přísné zákony o produkci vína. Spousta evropských systému následovala francouzský model, ikdyž jejich systémy jsou většinou mnohem mírnější.

Evropská Unie dělí francouzská vína do čtyř kategorií:

Appellation d’Origine Controlée (AOC)
Tato vína jsou nejkvalitnější, což je ovlivněno především metody a místem pěstování, odrůdy, minimálním obsahem alkoholu a dalšími faktory. Všechna vína s onačením AOC jsou nejdřív analyzována a ochutnána. Tato kategorie bude od začátku roku 2012 přejmenována na Appellation d’Origine Protégée.
Appellation d’Origine Vin De Qualité Supérieure (AOVDQS)
Vína AOVDQS jsou v kvalitě hned za víny AOC a jsou kontrolována podobně. Tato kategorie ale bude na konci roku 2011 zrušena.
Vin de Pays
Ve Francii existuje asi 150 různých Vin de Pays označení. Při produkci tohoto vína mohou být použity i odrůdy, které nejsou pro AOC dovoleny. I tak jsou ale všechna vína analyzována a ochutnávána. Tyto
vína jsou v dnešní době oblíbená, jelikož jsou levnější a ideální pro každodenní pití. Z francouzské produkce je asi 25% vín Vin de Pays. Tato kategorie bude od začátku roku přejmenována na Indication
Géographique Protégée.
Vin de Table
Asi 40-50% francouzské produkce vín spadá pod kategorii stolních vín. Tato vína jsou nejméne kvalitní, jelikož se na ně vztahuje nejméně evropských omezení a předpisů. Tato vína nemusí uvádět oblast
původu, jelikož jejich obsah je většinou smíchaný z několika odrůd, občas pocházejících z různých zemí Evropské Unie. Tato kategorie se bude od začátku rokiu 2012 jmenovat Vin de France. Na těchto vínech se také bude moci uvádět odrůda a ročník.

Francouzské sudy s vínemKaždá vinařská oblast produkuje víno s vlastními charakteristikami. Proto je také důležitý koncept terroir, což je vlastně jedinečná kombinace přírodních faktorů, které ovlivňují odrůdy vín. Patří mezi ně třeba složení půdy, nadmořská výška, příkrost svahu, orientace ke sluníčku a mikroklima, což je třeba frekvence dešťů, vítr, vlhkost, templotní změny atd.

Článek byl napsán jménem společnosti ESL – Jazykovky.cz nabízející jazykové kurzy v zahraničí. Studenti jazykových kurzů mají možnost nejen zdokonalit se v cizím jazyce, ale také poznat cizí kulturu dané země. Ačkoli většinu lidí osloví hlavně výuka angličtiny nebo studium v USA, vydáte-li se na jazykový kurz francouzštiny do Francie, určitě budete mít možnost zúčastnit se ochutnávky kvalitních francouzských vín.